To już chyba koniec wierszy!!

Temat: czego nie jeść
Użytkownik Karol napisał:


| Zakłady Mięsne "Animex" SA, "Constar" w Starachowicach, ul. Krańcowa 4:

Tego to bym nie dotknął, bez względu na to, czy przeczytałem tego posta,
czy nie :)
http://www.joemonster.org/article.php?sid=4628


Zaskakujące - po słynnej prowokacji bodajze TVN był
to najczystszy zakład ... Widać to jednak brudasy,
nie wypadek przy pracy. Smierc draniom!


Źródło: topranking.pl/1112/czego,nie,jesc.php


Temat: Constar - widzieliscie?????
To co robił constar to jest bandytyzm !!!
Prokurator powinnien zabezpieczyć wszystkie protokoły pokontrolne
starachowickiego Sanepidu a podpisujący się na nich urzędnicy powinni stracić
pracę za niedopełnienie podstawowych obowiązkow .
Stanowisko stracił lekarz powiatowy a co innymi ? całą tą rzeszą kontrolerów z
innych instytucji , którzy także zostawili protokoły pokontrolne ze swoimi
podpisami ?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22748360,22748360,Constar_widzieliscie_.html


Temat: polski sklep w Brukseli
> o, to widze ze przegapiles glosna w ostatnich dniach w Polsce afere "Constaru"?

Starachowicka prokuratura sprawdza czy Zakłady Mięsne ''Constar'' rzeczywiście
sprzedawały do polskich sklepów przeterminowane towary . To wynik
dziennikarskiego śledztwa "Rzeczpospolitej" i telewizji TVN. Szef Prokuratury
Rejonowej w Starachowicach Krzysztof Grudniewski powiedział Radiu Kielce, że
prokuratura chce skorzystać z pomocy biegłych oraz materiałów zebranych przez
służby wterynaryjne w czasie kontroli w '' Constarze''. W piątek
"Rzeczpospolita" i telewizja TVN ujawniły , że pracownicy Constaru odświeżali
zapleśniałe produkty , a wędlinom na etykietach przedłużali terminy ważności.
Potem wysyłali je do sklepów w całej Polsce. Po publikacji w zakładzie
wstrzymano produkcję. Pracę stracił dyrektor zarządzający spółki Marek Czapracki.

Wynik dziennikarskiego sledztwa, nie kontroli stosownej inspekcji! Inspekcja
ruszyla do akcji, gdy sprawa zaczela smierdziec (doslownie i w przenosni). O
tego typu praktykach mowi sie w Polsce od dawna.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10432,22322961,22322961,polski_sklep_w_Brukseli.html


Temat: Constar
Constar
Dzięki obsesyjnej pogoni za sensacją zwiadowcy z TVN ujawnili fakty mające
miejsce w kazdym duzym zakładzie przemysłowym. Szkoda że padło na Constar.
Myślę że to z pożytkiem dla Starachowic, które mają pewnie nadwyżkę wolnych
miejsc pracy. Jak dobrze pójdzie z 1000 osób zasili szeregi bezrobotnych.
Słychać wielkie ukontentowanie włascicieli sieci zagranicznych hipermarketów,
przecież można wyroby ściągnąć z ich krajów a nasze plugawe fabryki zamknąć.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,60,22819655,22819655,Constar.html


Temat: Dla tych, co zachęcją do pracy w Starachowicach
Dla tych, co zachęcją do pracy w Starachowicach
czyli D. Rucińskiej z GO i tothmesa z forum:
- RR Donnelley - 14 godz. pracy, 3 zmiany, w niedzielę również - 900 zł
(astma murowana)
- Galwanizernia - 800 zł, podobnie
- Odlewnie Polskie - jw.
- Animex - d. Constar - w nagrodę zepsuta kiełbaska od nowa zapakowana.
Nie ważne gdzie się zarabia pieniądze, ważne gdzie się je wydaje.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15066,51692124,51692124,Dla_tych_co_zachecja_do_pracy_w_Starachowicach.html


Temat: Starachowice - Ostrowiec- Starachowice
Starachowice - Ostrowiec- Starachowice
Znacie może jakichś prywatnych przewożników na tej trasie? Czy może jakieś
autokary dowożace ludzi z Ostrowca do pracy np. w Constarze lub Manie??
A swoją drogą czym dojechać z Dworca Zachodniego( ten koło stawu) na ulicę
Bema do Poligrafii?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,462,31984509,31984509,Starachowice_Ostrowiec_Starachowice.html


Temat: Bardzo wam dziękujemy prosimy o jeszcze.
Bardzo wam dziękujemy prosimy o jeszcze.
8 ton wędlin przekazała starachowicka firma Constar wałbrzyszanom. Połowę
produktów Polski Komitet Pomocy Społecznej rozdał wczoraj, reszta dziś trafi
na stoły najbardziej potrzebujących. - Próbki wędlin zostały zbadane w
laboratorium, nadają się do spożycia - zapewnia powiatowy lekarz
weterynarii, Andrzej Bielarczyk.
Paczki o wadze około 1 kilograma wydawane są
uprawnionym do pomocy społecznej. Produkty trafią także do domów dziecka:
w Wałbrzychu, Świdnicy i Świebodzicach.

Przekazanie artykułów to podziękowanie za przyjęcie przez wałbrzyską
chłodnię Nordis około 200 ton wędlin Constaru, które wycofano z handlu.
Przypomnijmy, słynna afera starachowicka dotyczyła sprzedaży
przeterminowanych towarów. Dziennikarze "Rzeczpospolitej" i telewizji TVN
ujawnili, że pracownicy spółki odświeżali zapleśniałe produkty, a wędlinom
na etykietach przedłużali terminy ważności. Potem wysyłali je do sklepów w
całej Polsce. Po publikacji w zakładzie wstrzymano produkcję, a pracę
stracił dyrektor zarządzający spółką.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,462,23598826,23598826,Bardzo_wam_dziekujemy_prosimy_o_jeszcze_.html


Temat: Towarzyskie Zakłady Mięsne Płocka
Konserwy z Zakładów Mięsnych Płock (Turystyczna i Wołowina eksportowa w sosie własnym ze stemplem IW "na rynek krajowy"{eksportowa na kraj:-)))) } to, bez dwóch zdań, najlepsze puszki mięsne w Polsce; dorównuje im jedynie Gulasz Angielski z ZM Bydgoszcz.
A szyneczka z tłuszczykiem, a Krakowska sucha... Mniam, mniam.
Jedyne co im nie wychodzi to cienkie kiełbasy: tu jednak lepszy jest Constar Starachowice i MAT Świecie.
Chwalcie i popierajcie swoich:
ciemne pieczywa z PSS-ów;
żółte sery z Sierpca,Grodziska Mazowieckiego;
białe sery z Mławy, Ciechanowa, Błonia;
mąka z Płońska, Szymanowa, Wilkanowa;
bób z Radziwia;
ogórki z Wyszogrodu;
maliny i truskawki z Czerwińska;
cebulę z Zakroczymia;
jabłka z Grójca;
piwo z Sierpca;
pomidory z Łowicza;
drób z Sadrobu;
batoniki Mars z Kożuszek (Kożuszki Parcel k. Sochaczewa);
kefir z Bakomy (tam odstawia mleko nasz znajomy forumowicz ze.wsi:-)
itd.itd.
Dajemy tym samym pracę naszym bliskim i znajomym.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,66,41467545,41467545,Towarzyskie_Zaklady_Miesne_Plocka.html


Temat: Wielki skandal z "poprawianymi" wędlinami?
cytat z Interii w koncu rozumiem co robili z tymi
z gazety nic nie zrozumialam na szczescie istnieja jeszcze inne portale. Dla
wszystkich ktorzy podobnie do mnie nie zrozumieli zamieszczam notatke z interi:

Wędliny z odzysku
15.04.2005 06:22 (aktualizacja 09:33)
W starachowickim Constarze zapleśniałe kiełbasy pracownicy "odświeżają" olejem,
a wędlinom na etykietach przedłużają terminy ważności.

Potem wysyłają je do sklepów w całej Polsce - pisze "Rzeczpospolita".

Mężczyzna w białym kitlu bierze do ręki pokrytą białym nalotem wędlinę - z
jednej strony zupełnie zieloną - i wciera w nią olej. Drugi obwąchuje kawałek
spleśniałego boczku. "Dobre" - mówi i wrzuca do plastikowego kosza, do dalszej
obróbki.

Ludzie w białych kitlach to pracownicy firmy Constar w Starachowicach - jednej
z najnowocześniejszych firm w branży, która szczyci się tym, że jej wędliny są
najwyższej jakości. Wysyła je do większości sieci handlowych w kraju. Sprzęt
Constaru spełnia wymogi przepisów Polski, USA i Unii Europejskiej. Jako druga w
kraju firma wdrożyła specjalny system HACCP - analizy zagrożeń i kontroli - co
teoretycznie gwarantuje wytwarzanie bezpiecznej żywności -
wyjaśnia "Rzeczpospolita".

O tym, co Constar robi z nieświeżym mięsem, którego nie chcą przyjąć sklepy,
opowiadają pracownicy. "Nikt nie lubi paprać się w zepsutych kiełbasach, ale to
nasza praca. Majstrowi się nie odmawia" - tłumaczy jeden z nich. Inny
dodaje: "Zwroty mielimy razem ze świeżym mięsem. Do sklepu wraca ten sam
boczek, tyle że w innej postaci".

Nowi pracownicy swój pierwszy dzień w Constarze zaczynają od instrukcji, że
ścisłe przestrzeganie higieny nie ma sensu, a z prysznica lepiej nie korzystać,
bo w zimnej hali łatwo o przeziębienie. Ze sterylnej śluzy, która gwarantuje
czystość produkcji, nikt nie korzysta - informuje "Rzeczpospolita".

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28,22783258,22783258,Wielki_skandal_z_poprawianymi_wedlinami_.html


Temat: Lepper chce zatrzymać spadek cen wieprzowiny
Czy Polskie Mięso, to polskie mięso?
Od pewnego czasu media lansują Związek Polskie Mięso, jednak jak się bliżej
przyjrzeć czy faktycznie jest to związek prezentowany przez polskich
producentów, można mieć wątpliwości. Na liście firm członków (polskie-mieso.pl)
można znaleźć firmy duńskie: ZM Nove, ZM Prime Food, amerykański Smithfield
Foods używający nazw: Animex, Morliny, Mazury, Agryf i Constar (druga nazwa
Animex Starachowice), których właściciele nie ukrywają, że szybko opuszczą
Polskę gdy znajdą inny kraj o tańszej robociźnie. Według Roberta Kennedy’ego
Smithfield Foods to jedna z ponadnarodowych korporacji, które przekształcają
tradycyjny chów zwierząt w przemysłową działalność produkcji mięsa na skalę
globalną. Firma ta hoduje największą na świecie ilość świń i posiada 30% rynku
wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych. Jej uprzemysłowiona produkcja wieprzowiny
stała się głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza w Stanach Zjednoczonych i
prawdopodobnie największym trucicielem wód mojej ojczyzny. Smithfield wraz ze
swymi kompanami wyrugowali dziesiątki tysięcy małych rolników z ich własnej
ziemi, rozbili społeczności lokalne, zatruli tysiące mil amerykańskich dróg
wodnych, zatruli miliardy ryb, pozbawili pracy tysiące rybaków, pozbawili
zdrowia mieszkańców wsi, a także traktują miliony zwierząt hodowlanych w
zwyczajnie niewyobrażalnie okrutny sposób.” Polską firmą budzącą ogromne
Zastanowić się również należy, co wspólnego z tradycyjną polską żywnością mają
produkty tych firm i czy są one faktycznie warte lansowania. Dochodzą do nas
słuchy, że tam stosuje się w nadmiarze zakazanych antybiotyków i hormonów, które
następnie przedostają się do produktów spożywczych.
zielonapolska.org.pl
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30,53958167,53958167,Lepper_chce_zatrzymac_spadek_cen_wieprzowiny.html


Temat: Ostrowiec - Starachowice
Ostrowiec - Starachowice
Znacie może jakichś prywatnych przewożników na tej trasie? Czy może jakieś
autokary dowożace ludzi do pracy np. w Constarze? Być może od grudnia
zmieniam pracę i miejsce pracy dlatego właśnie się pytam.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15066,31984348,31984348,Ostrowiec_Starachowice.html


Temat: Prosze nauprzejmiej o usuwanie postow i watkow...
Tesknie za dobrymi sklepami z jedzeniem -:)))
himax napisał:

Tesknie np. za polskim jedzeniem i dobrymi sklepami z jedzeniem
ktore w USA raczej przypominaja zaopatrzenie dla swin za ciezkie pieniadze.
Ale to moje zdanie.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Constar znów produkuje

Kilkaset osób znów zaczęło pracę w Zakładach Mięsnych Constar. Wciąż pracują
tam lekarze, którzy wcześniej nie dostrzegali w zakładzie nieprawidłowości. Z
zakładu nie został usunięty też kierownik działu konfekcjonowania i pakowania
wędlin. W grupie Animex, do której należy Constar zatrudniono sporo nowych
osób - głównie wysoko postawionych byłych pracowników inspekcji weterynarii.

Od przedstawicieli firmy w Starachowicach chcieliśmy się dowiedzieć jak dużo
wędlin obecnie produkuje zakład. Interesowało nas także to, dokąd są wysyłane.
Jednak nikt z kierownictwa fabryki nie chciał z nami na ten temat rozmawiać.

- Mało wam jeszcze afer? – słyszeliśmy na ulicy. – Jak wam kiedyś „budę” spalą,
to się wam odechce sensacji.

- Jak pan jest z TVN, to jest pan szubrawcem i ja pana obrażę z chęcią –
powiedział nam inny mieszkaniec Starachowic.

Tymczasem żadna z dużych sieci handlowych w dniu realizacji reportażu jeszcze
nie przyjmowała towarów z Constaru.

- W tej chwili nie sprzedajemy produktów Constaru w całej Polsce – mówi
Wojciech Sokół, rzecznik prasowy Tesco Polska. – Constar stoi obecnie przed
dużym wyzwaniem, odbudowaniem utraconego zaufania klientów wobec tej marki –
dodaje.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,30374962,30374962,Prosze_nauprzejmiej_o_usuwanie_postow_i_watkow_.html


Temat: Ziobro nie przepuści Biedronce
Smithfield/Animex też łamie Prawa Związkowe
Smithfield/Animex właściciel niesławnych Zakładów Mięsnych CONSTAR w USA i
Polsce anany jest z łamania Praw Związkowych:
GW:"- Dostawaliśmy informacje o wyzysku pracowników w Starachowicach.
Spakowałem się i na trzy miesiące wyjechałem z Gdańska. Zacząłem od rozrzucenia
ulotek i spotkań z pracownikami poza zakładem pracy - mówi Kacper Stachowski,
który założył "S" w zakładach mięsnych SmithField Foods w Starachowicach,
mieście dużego bezrobocia.

Pracownicy skarżyli się na niskie płace, niepłatne nadgodziny i zakaz urlopów.
Na początku Stachowski zebrał kilka osób, które z czasem przyprowadziły
następne. Spotkania odbywały się w tajemnicy. Po trzech miesiącach byli już
dość silni, żeby spotkać się z prezesem firmy i ogłosić: Mamy "Solidarność"!

- Prezes był w szoku, kiedy się dowiedział, że z liczącej tysiąc osób załogi do
związku weszło od razu aż 70 pracowników. Związek szybko wynegocjował
bezterminowe umowy o pracę - dodaje Kacper Stachowski."

Wednesday, August 24, 2005
PERMALINK Posted 8:03 PM by Jordan

Robotnicy wyrzucenie przez Smithfielda z pracy, za domaganie się przestrzegania
przepisów BHP:
Smithfield Foods Under Investigation For Illegal Retaliation

Corporate outlaw Smithfield Foods is being investigated by the National Labor
Relations Board (NLRB) for retaliating against two workers who stood up for
safer working conditions. In June, Smithfield fired Angel Santos Muriel and
indefinitely suspended Jesus Munoz Marquez after the two workers took part in a
work action for improved safety on the job.

In March, workers, including Santos Muriel and Munoz Marquez, voiced concerns
to management for their safety due to the working conditions and line speed. A
majority of workers in the loins boning section of the production line refused
to return to work until management either slowed the production line or hired
more workers. The company initially responded to the workers' concerns, but
conditions quickly began to deteriorate when Smithfield forced workers to work
too close together wielding knives.

The United Food and Commercial Workers (UFCW) filed a charge with the NLRB on
behalf of Santos Muriel and Munoz Marquez, alleging Smithfield engaged in
unlawful action in retaliation against them for speaking out about safety
conditions.
Smithfield is not a nice company:

Smithfield has a long history of exploiting workers and creating a climate of
fear, intimidation, and abuse at its hog kill and processing plant in Tar Heel,
N.C. In April, the NLRB found the company and its cleaning contractor, QSI,
Inc. guilty of violating workers' rights by threatening arrest from federal
immigration authorities, physical assault, and falsely arresting a worker.
Human Rights Watch, an internationally renowned human rights organization,
issued special reports in 2000 and 2004 citing Smithfield's record of worker
abuse and utter lack of disregard for workers' rights and human rights.
As a reward for their model behavior, Smithfield executives received very
generous bonuses in fiscal year 2005


Related Stories

The Daily Toll Of Meatpacking Workers, August 3, 2005
All US Has To Offer Meat and Poultry Workers Is 'Blood, Sweat and Fear' ,
January 25, 2005



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,902,40039728,40039728,Ziobro_nie_przepusci_Biedronce.html


Temat: Ziobro: Certyfikaty na mięso były fałszowane po...
Kennedy: Łamanie prawa w przemyśle mięsnym
"W 1999 roku Smithfield nabył polski Animex - państwowy koncern posiadający
wiele byłych PGRów oraz dziewięć zakładów mięsnych eksportujących kiełbasę i
szynkę do USA. Była to dla nabywcy prawdziwa okazja: szef Smithfielda Luter
zapłacił tylko 55 milionów dolarów w momencie, gdy Animex zakończył kosztowną
dla państwa polskiego modernizację. Przykładem tu może być zakład „Constar” w
Starachowicach wyposażony w urządzenia najnowszej generacji z USA przed samym
przejęciem przez Smithfielda. Cały Animex przed prywatyzacją, a już po
modernizacji był wyceniany na 500 milionów dolarów. Joe Luter po tej transakcji
przechwalał się, że "zapłacił jedynie 10 centów za coś warte jednego dolara".

Ponieważ w Polsce istnieje ponad 4000 rzeźni, zdobycie tutaj monopolistycznej
kontroli może być znacznie trudniejsze niż gdzie indziej - dlatego strategią
Smithfielda stało się oparcie się na rządzie w wykonaniu brudnej roboty
likwidacji konkurencji w tej branży. Po trzygodzinnym spotkaniu Luter - premier
Buzek, rząd rozpoczął proces zamykania małych rzeźni, oczywiście był to ruch
upragniony przez Smithfielda. W ramach tego procesu, minister rolnictwa w
rządzie Jerzego Buzka przygotował regulacje prawne, wprowadzenie których mogło
oznaczać tylko jedno - plajtę nawet połowy polskich rzeźni. Rząd oszukańczo
uzasadniał wprowadzenie tych regulacji koniecznością zamknięcia małych rzeźni z
powodu wymogów unijnych. Jednak regulacje Unii Europejskiej wyraźnie pozwalają
na funkcjonowanie małych rzeźni dla potrzeb rynków lokalnych. Dowodem na to
jest sytuacja w Niemczech, Francji czy Szwecji, których rządy walczyły o
przetrwanie małych rzeźni i mleczarni, by osiągnąć ten cel wprowadzono
specjalne subwencje dla małych zakładów, wiedząc, że są one podstawą rynku
lokalnego i lokalnej dystrybucji żywności. Jest jasne, że zniknięcie małych
rzeźni będzie oznaczać zniknięcie lokalnych rynków żywności.

Co ważne, wielkie, ultranowoczesne zakłady mięsne nie produkują wyrobów
zdrowszych. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii likwidacja małych
rzeźni doprowadziła do wzrostu zatruć pokarmowych o odpowiednio - 300% w USA i
500% w Wielkiej Brytanii. Działa tu kilka czynników - wielkie scentralizowane
rzeźnie preferują dostawy zwierząt z wielkich hodowli przemysłowych, które
często są wylęgarnią chorób. Dodatkowo następuje wielokrotne wydłużenie czasu
przewozu zwierząt do uboju, co powoduje stres zwierząt i szybkie
rozprzestrzenianie chorób zakaźnych. Z kolei przyśpieszenie linii ubojowych w
wielkich rzeźniach powoduje znaczne pogorszenie warunków pracy i w praktyce
uniemożliwia prawidłową inspekcję sanitarną. Odpowiedzią wielkich zakładów na
zaistniałą sytuacje jest domaganie się rozpowszechnienia kontrowersyjnej
technologii napromieniowywania mięsa w celu zwalczenia powszechnych infekcji."

Robert Kennedy, Gazeta Wyborcza, 3.10.2003
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,902,52855605,52855605,Ziobro_Certyfikaty_na_mieso_byly_falszowane_po_.html